Nieuw Hoboken Rotterdam


transformatie

Oud en nieuw subtiel verweven
Nieuw Hoboken, ontworpen door de bekende Rotterdamse architect Herman Bakker, gebouwd in 1974 als kantoorgebouw, verdient beter. Het is nog steeds een uitgesproken stoer ‘seventies’ gebouw, maar past niet meer in deze tijd en op deze plek. Een dichte begane grond gevel en een monotone functie als kantoor in een woonwijk waren signalen voor de nieuwe eigenaar om een herontwikkeling te overwegen. Om de transformatie mogelijk te maken wordt binnen het bestemmingsplan op zorgvuldige wijze extra volume toegevoegd. Het nieuwe volume verhoudt zich subtiel met het bestaande. Deels door er aan te refereren en op voort te bouwen, waaronder de plastiek en kleurpallet. Deels door juist meer afstand te nemen, bijvoorbeeld in materiaal en textuur.

Licht en lucht
Er is voor gekozen de oorspronkelijke gevel, en daarmee het karakter van het gebouw, zoveel mogelijk te behouden. Op de begane grond wordt de gesloten gevel verwijderd en vervangen door een open glazen gevel. De nieuwe gevel bevat verschillende entrees en woonfuncties waardoor de kwaliteit van de openbare ruimte in de Rochussenstraat sterk zal toenemen. Vanwege de nieuwe functie van het gebouw zal de parkeerbehoefte afnemen. Uitgelezen kans om een deel van de bestaande parkeervoorziening te veranderen in een zorgvuldig aangelegde binnentuin voor de bewoners.

Projectdata
opdracht: transformatie van kantoorgebouw naar woningen
opdrachtgever: HIG Ontwikkeling bv
architect: V8 architects
adviseur constructie: Pieters Bouwtechniek bv
adviseur bouwfysica en brandveiligheid: DGMR
aannemer: Jobo de Bouwers
programma: appartementen
oppervlakte: 9600 m2
ontwerp: 2018
oplevering: 2019